fbpx

Czy wiesz, że skoro jesteś tym co jesz to praktycznie codziennie narażasz siebie i najbliższych na chorobę? Najgorszą z nich są wszelkie nowotwory, które rocznie zbierają żniwo pośród miliardów ludzi na całym świecie.

Niestety tak to już bywa, że nie zdajemy sobie sprawy, że produkty, które spożywamy codziennie, są potencjalnie rakotwórcze i w efekcie mogą przyczynić się do zachorowania.

Tyczy się to przede wszystkim żywności przetworzonej, która po modyfikacji może prowadzić do mutacji na poziomie DNA. Jak twierdzi Bob Wright z American Anti-Cancer Institute, raka wywołują związki chemiczne oraz promieniowanie. Dlatego też żywność sama w sobie nie ma rakotwórczego wpływu na nasze zdrowie, za to substancje używane do jej produkcji już tak. Istnieją grupy produktów, których powinniśmy unikać bowiem w przypadku raka niemałą rolę odgrywa również zwyczajna profilaktyka by nie chorować.

SPRAWDŹ poniżej, czego należy unikać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania.

1. Ryby – ryby, te które pochodzą ze środowiska naturalnego nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, jednak te, które czlowiek hoduje dla celów komercyjnych OWSZEM. Zwierzęta żyjące w ogromnym stłoczeniu faszerowane są antybiotykami, pestycydami oraz innymi chemicznymi substancjami, które mogą przyczynić się do zachorowania.

2. Rakotworczy cukier – za najbardziej rakotwórczy produkt uznaje się – póki co – HFCS, czyli syrop glukozowo- fruktozowy. Otrzymuje się go z kukurydzy przetworzonej na skrobię kukurydzianą. Rafinowane cukry i żywność z nich wytworzona są źródłem dużych skoków insuliny w naszym organizmie, stymulujących wzrost komórek nowotworowych. Świat nauki nie ma wątpliwości: zmutowane komórki lubią cukier!!

3. Tłuszcze trans – utwardzone oleje roślinne są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Są one poddawane obróbce chemicznej i dodatkowo uzupełniane o substancje zmieniające smak i zapach. Jest w nich pełno niezdrowych tłuszczów omega-6, które, jak udowodniono, zmieniają strukturę naszych błon komórkowych. Duże spożycie tłuszczów omega-6 przy niedostatku tłuszczów wielonienasyconych omega-3 sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie…

4. Wino – przyjmuje się, że można bezpiecznie wypić jeden kieliszek wina dziennie. Osoby, które piją znacznie więcej, zwiększają ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza raka piersi oraz jamy ustnej. Alkohol plasuje się tuż za tytoniem jako substancja wysoce związana z rozwojem nowotworu. Dlatego bardzo ważne jest jego picie z umiarem, z zachowaniem oceny ryzyka, jakie niesie.

5. Konserwanty w chipsach ziemniaczanych – z dużym prawdopodobieństwem zwiększają one ryzyko zachorowania na raka!! Dodatkowo wysoka zawartość soli stymuluje rozwój nowotworów różnego typu, m.in. raka żołądka. Czy wiesz, że Tten sam proces, który sprawia, że chipsy ziemniaczane są chrupiące, przyczynia się do produkcji rakotwórczej substancji zwanej akrylamid, który jest także składnikiem papierosów?

6. Konserwy – do produkcji puszek używa się substancji zwanej Bisfenol A (BPA), która, jak wykazano, zmienia genetycznie komórki mózgowe szczurów. Wiele artykułów z tworzyw sztucznych, w tym papier termiczny, przewody wodne i wiele kompozytów dentystycznych zawiera również BPA. Siłą rzeczy – substancja wyściełająca wnętrze puszek, będąc w długotrwałym kontakcie z jedzeniem, może do niego z łatwością przeniknąć. Unikajmy przetworzonego jedzenia z puszek, plastikowych pojemników. Jest to być moż szybsza opcja przygotowania posiłku ale niestety znacznie bardziej niezdrowa!

7. Grillowanie – naukowcy odkryli, że przygotowywanie mięsa na grillu – zwłaszcza przetworzonych mięs uwalnia substancje rakotwórcze , zwane heterocyklicznymi aminami aromatycznymi. Podczas grillowania mięso zmienia swoją strukturę chemiczną i molekularną, stając się niebezpieczne dla naszego zdrowia. Organizując grilla staraj się nie używać gotowych, przetworzonych wyrobów. Przygotuj mięsa w marynacie sam – tak będzie najlepiej. 

8. Sól – wysoka zawartość soli sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka. Dlatego też lepiej unikać marynowanych i wędzonych produktów – same w sobie nie są groźne, jednak sól użyta do ich produkcji – już owszem.

9. Napoje gazowane – napoje gazowane były przez dwie dekady w centrum debaty zdrowotnej – uznawane za jeden z najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych. Nasycone syropem glukozowo-fruktozowym (HFCS), barwnikami i wieloma innymi substancjami chemicznymi, są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia – w każdym aspekcie.

10. Mąka – wraz z oczyszczaniem mąki, usuwana jest jej cała wartość odżywcza. Dodatkowo mąkę wybiela się za pomocą chloru gazowego, by uczynić ją bardziej atrakcyjną dla konsumentów. Jej indeks glikemiczny jest bardzo wysoki co oznacza, że podwyższa poziom insuliny bez dostarczania składników odżywczych. Cukry proste są niczym innym, jak doskonałym paliwem dla nowotworu.

11. Popcorn – rakotwórczy popcorn z mikrofalówki jest tematem debat naukowych na całym świecie. Uważa się, że podnosi ryzyko zachorowania na raka płuc. Opary uwolnione ze sztucznych aromatów masła zawierają diacetyl, który jest toksyczny dla ludzi. Dlatego zamiast kupować gotowy popcorn – lepiej przygotować go w domu. Za starych dobrych czasów też go chrupaliśmy a mikrofalówek wówczas nie było!!

Podsumowując postaw na posiłki przygotowane własnoręcznie a już jesteś w połowie drogi do zdrowia. Ilość soli i cukru, których używasz na codzień zmniejsz do minimum. Bo przecież ciasto przygotowane z połową ilości cukru, jaką podaje się w przepisie, jest tak samo pyszne, jeżeli zwyczajnie tego spróbujesz. Możesz zawsze też poszukac zdrowych zamienników tj.: ksylitol, erytrytol. Mąkę też możesz zamienić na zdrowszą jej np pełnoziarnistą wersję.

Wszystko to siedzi w naszych głowach. Jeżeli dopuścimy do siebie myśl, że mamy na uwadze przede wszystkim nasze dobro i zdrowie to wprowadzenie tych zmian nie wydaje się już ani trudne, ani straszne. I do tego serdecznie zachęcam wszystkich.

Jak pokonać nowotwory?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Przewiń do góry
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x