fbpx

Zdrowie jest tematem bardzo rozległym, ale jedno jest pewne bez niego ani rusz. Możesz być bogaty niczym Lord, mądry niczym Einstein, ale co Ci po bogactwie i meandrach wiedzy jeżeli nie jesteś w stanie cieszyć się tymi dobrodziejstwami w pełni??

Człowiek zdrowy raduje się ze wszystkiego i marzy bez ograniczeń a człowiek chory ma tylko jedno marzenie.. być zdrowym!!

Pomóżmy samym sobie!! To takie proste!!

Jak sobie pomóc?? Co jest nam potrzebne do życia?? Otóż odpowiedź jest prosta: podstawą dobrego samopoczucia i tym co wspiera nasz organizm jest nasze jedzenie. Ono jest kluczem do wszystkiego!! Zgodnie z powiedzeniem “jesteś tym co jesz” masz ogromny wpływ na jakość swojego samopoczucia. A więc do dzieła!!

Przedstawię Państwu kluczowe składniki pokarmowe, bez których nie jesteśmy w stanie funkcjonować prawidłowo. Mam nadzieję, że wpis ten będzie Wam pomocny i zachęci Was do wdrożenia tychże składników w swoje menu na co dzień.

Woda

To ciecz na wagę złota, płyn który oczyszcza organizm od wewnątrz i na zewnątrz, transportując składniki odżywcze, białka, witaminy, minerały i cukry do asymilacji. Pomaga pozbyć się produktów przemiany materii, poprawia wydalanie, reguluje temperaturę ciała i działa jak amortyzator dla stawów, kości i mięśni. Ponadto woda pomaga przyspieszyć proces detoksykacji czyli oczyszczenia organizmu.

Woda przyspiesza również procesy trawienia oraz usuwanie resztek pokarmowych. Zaburzenia wypróżniania powodują powrót toksyn do krwiobiegu i skutki uboczne w postaci złego samopoczucia i objawów chorobowych. Genialnym rozwiązaniem jest włączenie błonnika oraz zwiększenie ilości wypijanej dziennie wody.

Niestety organizm ludzki nie może funkcjonować bez czystej wody. Codzienne picie czystej wody sprawia, że organizm, narządy wewnętrzne pracują właściwie. Woda stanowi 65-75% masy ciała ludzkiego i jest drugim po tlenie czynnikiem niezbędnym do przetrwania organizmu.

Średnia dzienna utrata wody z organizmu to około 2 litry, które wraz z potem i moczem są wydalane z organizmu. Zastanówmy się zatem czy 8 szklanek wody, o których często słyszymy to wystarczająca ilość by nawodnić organizm? Niestety pozwalają one tylko na uzupełnienie bilansu wody, która została utracona, ale nie powodują odżywczego nawilżenia.

Jaką wodę powinniśmy pić i dlaczego??

Dlaczego nie powinniśmy sięgać po wodę z kranu? Ano powodów jest kilka ale do najważniejszych należą fakty, że jest ona chlorowana, fluoryzowana lub poddawana innej obróbce chemicznej. Podrażnia przez to organizm zamiast go nawadniać. Woda powinna mieć strukturę naszych komórek bo tylko w ten sposób komórki naszego ciała są odpowiednio odżywione. Jeśli struktura wody się różni od struktury komórek to woda zbiera się w organizmie powodując opuchlizny czy cellulit.

Pij wodę mineralną lub źródlaną. Woda alkaliczna o pH 7.7-8.0 ma taką samą strukturę jak nasze komórki i idealnie nawadnia organizm. Z uwagi na swój odczyn zasadowy odkwasza go równie dobrze. Choroby w tym nowotwory lubią środowisko kwasowe. I tu zaleca się również spożywanie chlorofilu z uwagi na funkcję odkwaszania organizmu i jego dotleniania, a co za tym idzie działanie antynowotworowe.

Błonnik

Błonnik inaczej zwany włóknem pokarmowym to określenie składników budulcowych ścian komórkowych roślin, nietrawionych w przewodzie pokarmowym człowieka.

Rodzaje błonnika:

Błonnik dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. W produktach roślinnych występują one razem, ale w różnych proporcjach.

Błonnik rozpuszczalny (gumy, pektyny) tworzy w jelitach galaretę. Wiąże dużą ilość wody, pęcznieje w żołądku, rozciąga jego ściany, dając poczucie sytości. Zabezpiecza żołądek przed zbyt szybkim wchłanianiem węglowodanów i oczyszcza organizm z toksycznych produktów przemiany materii i metali ciężkich. Błonnik rozpuszczalny stanowi także pożywkę do rozwoju pożytecznych bakterii w jelitach.

Źródła błonnika rozpuszczalnego:

  • rośliny strączkowe (fasola, soja)
  • owies
  • niektóre owoce i soki owoce (śliwki, banany, miąższ jabłek i gruszek, morele, brzoskwinie)
  • niektóre warzywa takich jak brokuły, marchew, karczoch, brukselka, kalarepa, pasternak)
  • bulwy korzeni i warzyw korzeniowych, takich jak słodkie ziemniaki i cebula (skórki są źródła błonnika nierozpuszczalnego)
  • łuski nasion babki płesznik (babka śródziemnomorska) – błonnik rozpuszczalny (substancje śluzowe)

Błonnik nierozpuszczalny (celuloza, ligniny), z którego zbudowane są ściany komórkowe roślin, działa jak wypełniacz. Wchłania wodę, lecz się w niej nie rozpuszcza przez co zmiękcza stolec, zwiększa jego objętość, przyśpiesza perystaltykę jelit, reguluje wypróżnienia. Działa jak miotełka, sprząta nasz przewód pokarmowy i jelito.

Źródła błonnika nierozpuszczalnego:

  • żywność pełnoziarnista
  • otręby z pszenicy, kukurydzy, jęczmienia
  • orzechy
  • skórka ziemniaków
  • nasiona (dyni, słonecznika, sezamu)
  • warzywa, takie jak kalafior, kapusta pekińska, szpinak, pomidory
  • niektóre owoce w tym maliny, agrest, kiwi, awokado, banany

Jedzenie błonnika powinno dla każdego z nas być codziennym nawykiem, gdyż brak błonnika w organizmie może spowodować zatkanie jelita i najczęstszą, nękającą nas przypadłość zaparcia!!

Zaparcia to zbyt długie przebywanie pokarmu w przewodzie pokarmowym lub niemożność wydalenia stolca z jego końcowego odcinka. Są poważnym problemem dotykającym wielu z nas. Wyobraź sobie system kanalizacji w domu. Co się stanie, gdy jest on zapchany?

Zatkane jelita i ich nieregularna spowolniona praca może być przyczyną poważnych chorób w tym najgorszej, będącej najczęściej wyrokiem – raka.

Zaparcia często towarzyszą chorobom t.j.:

  1. schorzenia neurologiczne (stwardnienie rozsiane, chorobach Parkinsona, guz rdzenia kręgowego czy choroby naczyniowe mózgu i neuropatia cukrzycowa).
  2. wydłużenie jelita grubego z zaburzeniami w unerwieniu,
  3. rozszerzenie jelita grubego spowodowane brakiem w nim zwojów nerwowych,
  4. przyczyny sytuacyjne (np. długotrwałe podróże, brak możliwości wypróżnienia, długotrwałe wylegiwanie się w łóżku),
  5. zwężenie światła jelita przez guz rozrastający się wewnątrz jelita lub uciskający jelito z zewnątrz,
  6. zaburzenia czynnościowe (np. zaparcie nawykowe lub kurcz zwieraczy),
  7. cukrzyca,
  8. niedoczynność tarczycy,
  9. endometrioza,
  10. nowotwór jajnika/macicy,
  11. przepuklina,
  12. hemoroidy.

Jak widać brak zaparć wskazuje na to, że nasz organizm jest zdrów!! Warto więc zabezpieczyć się przed ich powstawaniem i spożywać posiłki bogate w błonnik oraz wypijać 2,5-3l wody. To nie jest wymysł, to konieczność w drodze do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Białko

Białka są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla organizmu człowieka. Najważniejszą ich cechą z punktu widzenia żywieniowego jest zawartość aminokwasów – podstawowych jednostek budolcowych.

Białka służą do odbudowy zużywających się tkanek, są podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka, hormonów i enzymów, wchodzą w skład ciał odpornościowych, utrzymują właściwe pH płynów ustrojowych, stanowią nośnik niektórych witamin i składników mineralnych oraz biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Białka mogą również dostarczać energię, lecz zdecydowanie nie jest to ich główna funkcja, to zadanie należy przede wszystkim do węglowodanów.

Jak już nadmieniłam białko jest głównym składnikiem budulcowym wszystkich komórek w organizmie, zwłaszcza mięśniowych. Powszechnie znanym pojęciem jest keratyna będąca rodzajem białka budującego włosy, czy paznokcie oraz kolagen, który stanowi strukturalne białko występujące w tkance łącznej.

Zapotrzebowanie na białko:

Zapotrzebowanie na białko jest różne w zależności od wieku, rodzaju aktywności fizycznej, stanu zdrowia, stanu fizjologicznego czy stanu gospodarki energetycznej organizmu. Nie istnieje żadne graniczne minimum ani maksimum białka, które może zostać jednorazowo zabsorbowane przez organizm, każda ilość białka może zostać wchłonięta z przewodu pokarmowego. Zgodnie z powiedzeniem “co za dużo, to niezdrowo” za optymalną ilość białka, którą należy spożyć dziennie uważa się od 20 do 40g. Ale pamiętajmy, że nadmiar białka może zaszkodzić tak samo jak jego niedobór pomimo, że organizm trawi go bez względu na spożytą ilość.

Podział i źródła białek:

Źródłem białka jest żywność pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. I stąd też wynika ich podział na białka zwierzęce oraz białka roślinne. Określanie skuteczności białka odbywa się poprzez ocenę jego jakości i strawności. Jakość odnosi się do dostępności aminokwasów, a strawność uwzględnia efektywność wykorzystania białka.

Białka ze źródeł roślinnych nie są tak efektywne, jak białka zwierzęce. Dzieje się tak, gdyż są one niekompletne, brakuje im jednego lub dwóch niezbędnych aminokwasów. Dobra wiadomość, dla tych, którzy kochają jedzenie w stylu “wege” można nadrobić zwyczajnie zwiększając ilość ich spożywania :). Istnieje zjawisko komplementarności białek, które pozwala na polepszenie jakości protein pochodzenia roślinnego, poprzez mieszanie ich źródeł. Przykładowo, spożycie zbóż i roślin strączkowych w jednym posiłku pozwala na dostarczenie wszystkich niezbędnych aminokwasów – uzupełniają się one wzajemnie.

Źródła zwierzęce: jaja, nabiał, mięso, ryby i drób
Źródła roślinne: warzywa strączkowe, zboża, orzechy, nasiona, produkty sojowe.

Źródła białek pochodzenia zwierzęcego

Pamiętajmy o tym, że metabolizm białka jest bezpośrednio powiązany z gospodarką energetyczną organizmu więc nadmierne ograniczenie ich w diecie może spowodować w konsekwencji groźne dla życia zmniejszenie masy mięśniowej, tkanki tłuszczowej, spadek odporności, upośledzenie funkcji trawienia i wchłaniania, zablokowanie tempa rozwoju u dzieci, występowanie obrzęków, zwiększony katabolizm, stłuszczenie wątroby, czy zmiany w strukturze włosów.

Fakty i mity – czy suplementacja białkiem jest potrzebna??

Czy potrzebujemy białka?? Oczywiście, że tak!! Zbilansowana dieta jest podstawą do szczęścia jakim jest zdrowie. A uzyskanie właściwej ilości białka w ciągu dnia nie należy do rzeczy trudnej, szczególnie w przypadku osób, które nie mają oporów przed spożywaniem wspomnianych wyżej produktów będących źródłem białka zwierzęcego i roślinnego.

Jednakże sięgnięcie po odżywkę białkową może być jednak po prostu szybkie, wygodne i smaczne. Odżywki białkowe np. na bazie soji są świetnym sposobem na uzupełnienie braków witaminowych w diecie wegan, ale też i sportowcy sięgają po hydrolizaty białka i zażywają je jako posiłek po treningowy. Decyzja kto jakie odżywki lubi należy już do upodobań indywidualnych. Ja polecam Smart Meal bo uzupełnia codzienną dietę w 22 niezbędne witaminy i minerały i zawiera siemię lniane wspomagające odchudzanie. Zresztą mogłabym o nim pisać i pisać bo jak dla mnie to produkt nr 1.

I na tym zakańczam niniejszy wpis mając nadzieję, że wpis ten pozwoli Państwu zrozumieć jak ważne jest spożywanie kluczowych składników pokarmowych w życiu codziennym i otworzy Wam oczy na proste fakty, które wpływają na nasz metabolizm, a co za tym idzie, szczęśliwe życie w zdrowiu i w harmonii z naszym organizmem.

Zdrowie bez leków – kluczowe składniki pokarmowe w życiu człowieka
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
1 rok temu

Wzielam ten Cynk jak dostalam zapalenia pluc biorac go regularnie spostreglam ze duzo szybciej wyszlam z choroby niz poprzednim razem !!! super dzialanie.

Przewiń do góry
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x